sound by Jbgmusic

W dniach 26 – 28 kwietnia 2017 roku w Teatrze Polskim w Szczecinie odbędzie się Jubileuszowy X Międzynarodowy Konkurs Baletowy „ZŁOTE POINTY 2017”, a XVI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego o tytuł „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2017” oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

Złote Pointy 2017

Fundacja Balet działająca w Polsce od 26 lat na rzecz dzieci i młodzieży artystycznie uzdolnionej, jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu baletowego z udziałem najlepszych absolwentów polskich i zagranicznych szkół baletowych „Złote Pointy” (od 2002 roku konkurs ogólnopolski, zasięg międzynarodowy uzyskał w roku 2008). Jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce. Konkurs został na stałe wpisany w kalendarz imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (http://szkolnictwoartystyczne.mk.gov.pl/index.php?page=calendar.Event&id=961). Uczestnicy konkursu zgłaszani są przez dyrektorów i grono pedagogiczne szkół baletowych i prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych.

W tym roku będziemy gościć uczestników z pięciu polskich szkół baletowych, Węgierskiej Akademii Tańca w Budapeszcie, Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej w Mińsku, Międzynarodowej Akademii Tańca w Berlinie, Ukraińskiej Akademii Tańca im. Serge Lifar w Kijowie.

Uczestnicy po raz X będą walczyć o tytuł Laureata „Złote Pointy 2017”. Przyznawany jest też tytuł dla „Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce” - historia przyznawania przez Fundację Balet tego tytułu sięga 1994 roku i po raz 24. będzie przyznany tytuł dla młodych adeptów sztuki baletowej, którzy wchodzą w życie zawodowe. Jednocześnie odbywa się konkurs o stypendia artystyczne Fundacji Balet dla uczniów polskich szkół baletowych. Jedną z nagród dla uczestników konkursu są wakacyjne warsztaty taneczne na Florydzie.

W pierwszym dniu konkursowym, organizowana jest konferencja prasowa z udziałem Jury, Dyrektorów Szkół Baletowych, Dyrektorów Teatrów, która umożliwia analizę kondycji sztuki baletowej w Polsce i świecie oraz wymianę doświadczeń zawodowych i mediów patronackich.

Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów i wyróżnionych absolwentów, będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych artystów, zaprezentują się między innymi: soliści Teatru Wielkiego w Poznaniu – Maria Kielan i Gento Yoshimoto oraz Białoruska Narodowa Szkoła Choreograficzna.

Uczestnicy oceniani są przez międzynarodowe jury, w którym zasiadają cenieni baletmistrzowie, tancerze i choreografowie:

• Przewodnicząca juryEwa Głowacka- pierwsza solistka Teatru Wielkiego – Opery Narodowej, pedagog, Baletmistrz,

Członkowie:

• Rosa Olimpia Estrella -tancerka, choreograf, pedagog Flamenco oraz hiszpańskiego tańca klasycznego,

• Barbara Sier-Janikprzewodnicząca Sekcji Tańca i Baletu Związku Artystów Scen Polskich, członek Rady Programowej Instytutu Muzyki i Tańca,

• Ewa Wycichowskaprof. d hab., tancerka, choreograf, pedagog, prof. Sztuk Muzycznych, kierownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie,

• Jacek Przybyłowicz - tancerz, choreograf, pedagog,

• Piotr Nardelli -pedagog międzynarodowy, wieloletni asystent Maurica Bejarta, były solista Opery Teatru Wielkiego, Baletu Marsylijskiego, pod dyrekcją Rolanda Petit oraz Baletu XX wieku Maurice Bejarta,

• Wiesław Dudek -tancerz, wieloletni I solista Staatsoper w Berlinie, obecnie pedagog w Ke- ballet Company w Tokio,

• Dominik Muśko -kierownik baletu Teatru Wielkiego w Łodzi.

• Lukas Slavicky -Dyrektor Artystyczny baletu w Czeskich Budziejowicach, były solista Bawarskiego Państwowego Baletu w Monachium.

Podczas tegorocznej edycji konkursu swój głos oddadzą dwaj wirtualni jurorzy, którzy w tym roku wyjątkowo nie mogą być w Szczecinie, jednak swój głos oddadzą po obejrzeniu transmisji z konkursu.

Vladimir Issaev – Dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida z USA,

Beata Książkiewicz - Pedagog, choreograf, Profesor Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie.

Lekcje baletowe dla absolwentów prowadzić będzie Wiesław Dudek, dla stypendystów wybitny pedagog pochodzący z Białorusi – Uran Azymov, pedagog Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej.

Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet.

• Warcisław Kunc – Dyrektor Opery Bałtyckiej.

• Grzegorz Kotek - wieloletni solista baletu w Szczecinie.

• Uran Azymov - pedagog Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej.

• Julita Gumulak – Obserwator z ramienia Centrum Edukacji Artystycznej, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Konkurs organizowany jest w partnerstwie ze Związkiem Artystów Scen Polskich, Centrum Edukacji Artystycznej, Instytutem Muzyki i Tańca oraz Arts Ballet Theatre of Florida.

Konkurs realizowany ze środków: Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Miasta Szczecin i Urzędu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP Kultura, TVP 3 Szczecin, Radio ESKA, WAWA, PLUS, Kurier Szczeciński.

PROGRAM:

26.04.2017 g. 17.00

I Dzień Konkursowy - Taniec Klasyczny

27.04.2017 g. 17.00

II Dzień Konkursowy - Taniec Współczesny

28.04.2017g. 19.00

Finał Konkursu

MIĘDZYNARODOWA GALA GWIAZD BALETU
W programie: cz.I Laureaci konkursu, cz. II zaproszeni goście

BILETY:

Dni konkursowe:

rząd I-XIII - 15 zł

rząd XIV-XIX - 10 zł

Finałowa Gala Gwiazd Baletu:

rząd I-XIII - 50 zł

rząd XIV-XIX - 40 zł

Do nabycia w biurze Fundacji Balet (Studio Taneczno-Musicalowe, ul. 5-go Lipca 46, dawne kino Colosseum,
tel. 665 357 563, 609 404 401).

Załączniki:

regulamin X Międzynarodowego Konkursu Baletowego „Złote Pointy 2017” - regulamin

regulamin Konkursu o stypendia artstyczne Fundacji Balet – regulamin

Rules and regulations of X International Ballet Contest „Golden Pointe Shoes 2017” - rules