sound by Jbgmusic

W dniach 26 – 28 kwietnia 2017 roku w Teatrze Polskim w Szczecinie odbędzie się Jubileuszowy X Międzynarodowy Konkurs Baletowy „ZŁOTE POINTY 2017”, a XVI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego o tytuł „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2017” oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

Złote Pointy 2017

Fundacja Balet działająca w Polsce od 26 lat na rzecz dzieci i młodzieży artystycznie uzdolnionej, jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu baletowego z udziałem najlepszych absolwentów polskich i zagranicznych szkół baletowych „Złote Pointy” (od 2002 roku konkurs ogólnopolski, zasięg międzynarodowy uzyskał w roku 2008). Jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce. Konkurs został na stałe wpisany w kalendarz imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (http://szkolnictwoartystyczne.mk.gov.pl/index.php?page=calendar.Event&id=961). Jednocześnie odbywa się Konkurs o stypendia artystyczne Fundacji Balet dla uczniów polskich szkół baletowych. Uczestnicy konkursu zgłaszani są przez dyrektorów i grono pedagogiczne szkół baletowych i prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych. Jedną z nagród dla uczestników konkursu są wakacyjne warsztaty taneczne na Florydzie.

W tym roku swój udział zapowiedzieli: pięć polskich szkół baletowychWęgierska Akademia Tańca, Konserwatorium Tańca w Pradze, Białoruska Narodowa Szkoła Choreograficzna w Mińsku, Akademia Tańca z Berlina, Międzynarodowa Szkoła Baletowa z Brukseli, Narodowa Akademia Tańca z Kijowa.

W pierwszym dniu konkursowym, organizowana jest konferencja prasowa z udziałem Jury, Dyrektorów Szkół Baletowych, Dyrektorów Teatrów, która umożliwia analizę kondycji sztuki baletowej w Polsce i świecie oraz wymianę doświadczeń zawodowych i mediów patronackich. Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów
i wyróżnionych absolwentów, będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych artystów.

Uczestnicy oceniani są przez międzynarodowe jury, w którym zasiadają cenieni baletmistrzowie, tancerze i choreografowie:

• Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego-Opery Narodowej w Warszawie,

• Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco (Hiszpania),

• Barbara Sier – Janik - wykładowca tańca klasycznego na Wydziale Teatru Tańca w PWST,

• Wiesław Dudek – tancerz, wieloletni I solista w Stuttgart Ballet i Staatsoper w Berlinie, obecnie pedagog w K-ballet Company w Tokio,

• Jacek Przybyłowicz – tancerz, choreograf, pedagog,

• Ewa Wycichowska – choreograf, pedagog, tancerka, profesor sztuk muzycznych, Kierownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie,

• Piotr Nardelli – tancerz baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca największych baletowych dzieł Maurice’a Bejarta, m. in. Bolera z udziałem Moskiewskiego Baletu Bolszoj.

• Marcin Kupiński – solista Royal Danish Ballet, laureat nagrody Grand Prix IX Konkursu Eurowizji dla Młodych Tancerzy w 2001 roku, laureat specjalnej nagrody jury Międzynarodowego Konkursu Baletowego w Varnie w 2002 roku,

• Dominik Muśko – tancerz, choreograf, Kierownik Baletu Teatru Wielkiego w Łodzi.

Lekcje baletowe dla absolwentów prowadzić będzie Wiesław Dudek, dla stypendystów wybitny pedagog pochodzący z Białorusi – Uran Azymov, pedagog Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej.

Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet

• Warcisław Kunc – Dyrektor Opery Bałtyckiej

• Grzegorz Kotek - wieloletni solista baletu w Szczecinie

• Uran Azymow - pedagog Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej

• Jaroslav Slavicki- dyrektor Konserwatorium Tańca w Pradze

• Małgorzata Borowiec – Obserwator z ramienia Centrum Edukacji Artystycznej, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Konkurs organizowany jest w partnerstwie ze Związkiem Artystów Scen Polskich, Centrum Edukacji Artystycznej, Instytutem Muzyki i Tańca oraz Arts Ballet Theatre of Florida. Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP Kultura, TVP 3, Radio ESKA, WAWA, PLUS, Kurier Szczeciński.

Załączniki:

regulamin X Międzynarodowego Konkursu Baletowego „Złote Pointy 2017” - regulamin

regulamin Konkursu o stypendia artstyczne Fundacji Balet – regulamin

Rules and regulations of X International Ballet Contest „Golden Pointe Shoes 2017” - rules