W dniach 3 – 5 kwietnia 2019 roku w Teatrze Polskim-Scena na Łasztowni w Szczecinie odbył się XII Międzynarodowy Konkurs Baletowy Złote Pointy 2019, a XVIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu o tytuł Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2019 oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 15 absolwentów polskich i zagranicznych szkół baletowych oraz 12 uczestników ubiegających się o stypendium artystyczne Fundacji Balet.

W konkursie wzięło udział pięć polskich szkół baletowych oraz szkoły zagraniczne z: Mediolanu, Budapesztu, Kijowa i Iwano-Frankiwska. Pierwszego dnia uczestnicy zaprezentowali się w choreografiach klasycznych, drugiego dnia w choreografiach współczesnych, trzeciego dnia odbyła się Finałowa Gala, podczas której wręczono nagrody Laureatom, a w części artystycznej zaprezentowali się Stypendyści, Laureaci, wyróżnieni uczestnicy oraz zaproszeni goście.

Uczestników oceniało międzynarodowe Jury, w składzie:

• Przewodnicząca Jury Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego im Fryderyka Chopina w Warszawie, tancerka, pedagog, dyrektor Szkoły Tańca i Baletu „Fouette” w Poznaniu

• Vladimir Issaev – baletmistrz, dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida

• Andrzej Ziemski – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli

• Krzysztof Szymański – ekspert z ramienia sekcji Tańca i Baletu ZASP

• Ewa Wycichowska – prof. dr hab., tancerka, choreograf, pedagog, profesor sztuk muzycznych, kireownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie

• Wojciech Warszawski - kierownik baletu Opery Bałtyckiej

• Uran Azymov - choreograf, pedagog Białoruskiej Narodowej Szkoły Choreograficznej w Mińsku

• Jennifer Rivera Lara - solistka Teatru Narodowego w Meksyku i Teatru Wielkiego w Poznaniu

• Anna Nowak – Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2001, tancerka Tetru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie oraz Company Wayne McGregor, obecnie choreograf i pedagog w wielu prestiżowych placówkach w Europie

Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet

• Warcisław Kunc - prof. dr hab. sztuk muzycznych, dyrygent

• Adam Opatowicz – reżyser, kompozytor, dyrektor Teatru Polskiego w Szczecinie

• Grzegorz Kotek - wieloletni solista Opery na Zamku w Szczecinie

• Dorota Stankiewicz - wieloletnia solistka Opera Nova w Bydgoszczy oraz Opery na Zamku w Szczecinie

LAUREACI XII MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU BALETOWEGO ZŁOTE POINTY 2019

Laureatem Konkursu Złote Pointy 2019 oraz Laureatem Publiczności został Ryunosuke Ubukata – absolwent Węgierskiej Akademii Tańca.

Tytuł Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce 2019 otrzymała Amelia Małysz – absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Poznaniu.

Wyróżnienia otrzymali:

• Diana Radic – absolwentka Węgierskiej Akademii Tańca.

• Amelia Małysz – absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Poznaniu.

Dodatkowo wyróżnienia specjalne otrzymali:

• Gabriela Dąbek – absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Bytomiu za wariację klasyczną Aurory ze Śpiącej Królewny.

• Mariia Nechosa – absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Gdańsku za wariację klasyczną Swanildy z baletu Coppelia.

• Nagrodę pieniężną ufundowaną przez Rosa Olympia Estrella Dance&Movement Studio otrzymała Zuzanna Napieraj absolwentka OSB w Warszawie.

• Nagrodę dla najmłodszego uczestnika ufundowaną przez przewodniczącą Jury prof. UMFC Beatę Książkiewicz otrzymał Jakub Kiryk uczeń OSB w Gdańsku.

• Nagrodę w postaci podwójnych letnich warsztatów tanecznych Fair Playce Poznań ufundowane przez prof. Ewę Wycichowską otrzymała Amelia Małysz i Karolina Merda z OSB Poznań.

Nagr  Nagrodę w postaci miesięcznych letnich warsztatów na Florydzie, ufundowane Dyrektora Artystycznego Arts Ballet Theatre of Florida Vladimira Issaeva otrzymali:

1. Kasper Górczak uczeń OSB w Łodzi

2. Alan Polański uczeń OSB w Warszawie

3. Jakub Kiryk uczeń OSB w Gdańsku

Ponadto 9 uczestników otrzymało zaproszenia do udziału w Miami International Ballet Competiton 2020.

Nagr  Stypendium ufundowane przez Instytut Muzyki i Tańca otrzymali:

1. Helena Kozaczko OSB w Poznaniu

2. Laura Lapowuchow OSB w Bytomiu

3. Dominika Woszek OSB w Bytomiu

4. Zuzanna Wasiak OSB w Łodzi

Kapituła Fundacji Balet przyznała 7 stypendiów artystycznych na rok 2019/2020. Stypendia otrzymali:

1. Kasper Górczak OSB Łódź

2. Alan Polański OSB Warszawa

3. Jakub Kiryk OSB Gdańsk

4. Nikola Dworecka OSB Warszawa

5. Paulina Grodzińska OSB Gdańsk

6. Julia Ciesielska OSB Gdańsk

Dodatkowo 7 stypendium otrzymała Kamila Lechowska uczennica OSB w Łodzi, ufundowane przez członków Jury oraz Rosa Olympia Estrella Dance&Movement Studio w Pradze.

Złote Pointy 2019
Laureat "Złote Pointy 2019" i Laureat Publiczności Ryunosuke Ubukata oraz wyróżniona Diana Radic z Węgierskiej Akademii Tańca w Budapeszcie
Złote Pointy 2019
"Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce" oraz wyróżnienie w konkursie "Złote Pointy 2019" - Amelia Małysz OSB Poznań
Złote Pointy 2019
"Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2019" oraz wyróżnienie w konkursie "Złote Pointy 2019" - Amelia Małysz OSB Poznań
Złote Pointy 2019

Konkurs organizowany jest w partnerstwie z Teatrem Polskim w SzczecinieZwiązkiem Artystów Scen PolskichCentrum Edukacji ArtystycznejInstytutem Muzyki i Tańca, Stowarzyszeniem Autorów ZAiKS  orazArts Ballet Theatre of Florida.

Konkurs realizowany ze środków: Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa NarodowegoMiasta Szczecin i Urzędu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP KulturaTVP 3 SzczecinRadio ESKAKurier Szczeciński.

Dziękujemy Mecenasom XII Międzynarodowego Konkursu Baletowego Złote Pointy 2019

Partnerzy i patroni

Stowarzyszenie Autorów ZAiKS

ZAIKS