sound by Jbgmusic

20 i 21 grudnia 2015 roku w hali Opery na Zamku w Szczecinie odbędzie się spektakl dla dzieci pt. "Opowieść Wigilijna".
Będzie to Koncert Zimowy uczniów Studio Taneczno-Musicalowego Fundacji Balet.

Opowieść wigilijna 2015

Już po raz trzeci młodzi tancerze i wokaliści przeniosą widzów w świat opowiadania Charlesa Dickensa, w którym to główny bohater przechodzi przemianę ze zgorzkniałego skąpca
w człowieka czyniącego dobro. Jest to historia z przesłaniem, mówiąca, że każdy może zmienić swoje życie na lepsze, a najważniejszą wartością w życiu człowieka nie są pieniądze, a rodzina
i przyjaciele. Pokazuje, że okres świąt Bożego Narodzenia to czas pozytywnych przemian
i życzliwości dla innych. Niniejszy spektakl będzie zwieńczeniem cyklu edukacyjnego prowadzonego w Studio od września, a weźmie w nim udział 180 uczniów.

W rolę głównego bohatera Ebenezera Scrooge'a tradycyjnie wcieli się aktor Mateusz Damięcki,
a głosu duchowi Jakuba Marleya udzieli Maciej Damięcki. Reżyserem spektaklu jest Paulina Andrzejewska, autorami choreografii są nauczyciele Studio: Grzegorz Kotek (opiekun artystyczny), Dorota Stankiewicz, Maria Malinowska-Przybyłowicz, Monika Marszałek, Klaudia Batista oraz Christina Janusz. Przygotowaniem wokalnym uczniów zajmuje się Izabela Strychalska, natomiast autorką aranżacji muzycznych jest Sylwia Janicka. Projekcje multimedialne stworzył Krystian Drywa z Teatru Muzycznego „Roma”.

Wdarzenie współfinansowane ze środków Miasta Szczecin.
Patronat medialny objęli: TVP Szczecin, Kurier Szczeciński, Radio ESKA oraz zp.pl.

Bilety do nabycia od środy 18 listopada od godz. 16.00 w biurze Fundacji Balet, które mieści się w Studio Taneczno-Musicalowym – budynek Colosseum, ul. 5-go Lipca 46.

Ceny biletów:

• 20 grudnia (niedziela) godz. 16.00 – spektakl otwarty dla miasta:

30 zł normalny, 20 zł ulgowy w SEKTORZE A,

20 zł normalny, 10 zł ulgowy w SEKTORZE BP i BL.

• 21 grudnia (poniedziałek) godz. 11.00 i 13.00– spektakl dla grup szkolnych:

15 zł w SEKTORZE A,

10 zł w SEKTORZE BP i BL.

Zapraszamy!

Uczniowie Studio Taneczno-Musicalowego mają pierwszeństwo przy zakupie i rezerwacji biletów.

Kontakt:

tel. 665 357 563, 609 404 401

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy45885 + '\'>'+addy_text45885+'<\/a>'; //--> , Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mateusz Damięcki

Mateusz Damięcki - aktor wszechstronny - teatralny, filmowy i telewizyjny. Ukończył Akademię Teatralną w Warszawie (2004 r.). Karierę rozpoczął jeszcze jako dziecko, w 1991 roku w serialu „WOW“ Jerzego Łukaszewicza,
a jako nastolatek zagrał w głośnych „Matkach, żonach i kochankach” Juliusza Machulskiego (1995). Gra zarówno w polskich, jak
i zagranicznych produkcjach, m.in. "Córka kapitana" (rosyjsko-francuski film kostiumowy z 1999 roku), "Przedwiośnie" w reż. Filipa Bajona (2001), "Karol. Człowiek, który został papieżem" w reż. Giacomo Battiato (2004), "Jutro idziemy do kina" w reż. Michała Kwiecińskiego (2007), "Kochaj i tańcz" Bruce'aParramore'a (film muzyczny z 2009 roku), "Zagubiony czas" w reż. Anne Justice ("Die Verlorene Zeit/ Remembrance" z 2011 r.).

Obecnie można go oglądać m.in. w roli Hugh Hansena w sztuce "Klaps! 50 twarzy Greya" w reż. Johna Weisgerbera w Teatrze Polonia oraz Eugeniusza Oniegina w spektaklu "Oniegin" w reż. Ireny Jun w teatrze Studio.

Więcej informacji:

Paulina AndrzejewskaPaulina Andrzejewska – tancerka, choreograf, pedagog. Absolwentka Państwowej Szkoły Baletowej im. Romana Turczynowicza w Warszawie oraz Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Jako tancerka występowała w musicalach: "W 80 dni dookoła świata" w Teatrze Rampa w Warszawie, "Orfeusz w piekle", "Grease", 'Koty", "Kwiaty we włosach" (asystent choreografa Ryana Francois), "Taniec wampirów" Romana Polańskiego (asystent choreografa Dennisa Callahana), "Alladyn jr"
w Teatrze Muzycznym Roma w Warszawie. Jako choreograf współpracuje z teatrami w Polsce i za granicą, przygotowała choreografię m.in. do widowisk "Alladyn jr" w Teatrze Komedii Muzycznej w Petersburgu i Tadas Blinda w Wilnie. Wśród jej realizacji choreograficznych znajdują się liczne spektakle i musicale warszawskiego Teatru Muzycznego Roma: "Les Miserables", "Upiór w Operze", "Alladyn jr", "Morfina", "Berlin 4 rano", "Sofia de magico", "Alicja w krainie czarów", Teatru Muzycznego w Poznaniu: ""Jekyll and Hyde", "Nie ma jak lata 20,30", warszawskiego Teatru Rampa: "Latający cyrk Monty Pythona", Teatru Polonia w Warszawie: "Klaps! 50 tearzy Greya", "Czerwony kapturek", "Jaś i Małgosia" i stołecznego Teatru Studio: "Oniegin". Ponadto współpracowała z Teatrem lalki i Aktora w Lublinie: musical "Przygody pszczółki Mai"
oraz Teatrem Polskim w Szczecinie: spektakle muzyczne "Bal manekinów", "Magia obłoków", "Opera za trzy grosze", "Hotel snów". Ponadto jest autorką choreografii do programów telewizyjnych i seriali.

Wielokrotnie nagradzana za osiągnięcia atystyczne i dydaktyczne. Od 2004 roku nauczyciel tańca współczesnego w Warszawskiej Szkole Baletowej im. Romana Turczynowicza, od 2014 roku wykładowca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie.