Historia przyznawanego przez Fundację Balet tytułu „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce” sięga 1994 roku. W tym roku po raz XVII będzie przyznany ten tytuł dla młodych adeptów sztuki baletowej, którzy wchodzą w życie zawodowe. W tegorocznym konkursie oprócz absolwentów 5 polskich szkół baletowych będziemy mieli okazję zobaczyć absolwentów z: Pragi (Czechy), Kijowa (Ukraina). 24 kwietnia podczas Koncertu Finałowego Konkursu finałowy konkursu) oprócz laureatów tegorocznego konkursu zobaczymy prezentację uczniów Konserwatorium Tańca w Pradze, a gościem gali będzie zeszłoroczny zdobywca Grand Prix MICHAL KRČMÁŘ i LUCIE RÁKOSNÍKOVÁ oraz światowej sławy tancerz Marcin Krajewski. Nad konkursem patronat objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecina, Jest to jedyny konkurs w Polsce dla adeptów sztuki baletowej, na stałe wpisany w kalendarium wydarzeń artystycznych w Szczecinie jak również w program promujący Szczecin – jako Europejską Stolicę Kultury 2016 jak równie w kalendarz imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Patronat medialny objęli. Telewizja Polska Oddział Szczecin, Polskie Radio Szczecin i Kurier Szczeciński.
Konkurs finansowany jest ze środków: Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Gminy Miasto Szczecin, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego i środków własnych od sponsorów.
Głównym Sponsorem Konkursy jest The Best Restaurants – Mecenas Kultury Szczecina 2006 i Finalista „Dobroczyńca Roku 2008” z nominacji Fundacji Balet.
Organizatorami konkursu są: Fundacja Balet i Opera na Zamku, a współorganizatorami są: Centrum Edukacji Artystycznej i Konserwatorium Tańca w Pradze.
20 uczestników konkursu oceniać będzie Jury w składzie: Przewodnicząca Jury

• Ewa Głowacka – Primabalerina Teatru Wielkiego – Opery Narodowej w Warszawie

Członkowie:

• Teresa Czajkowska – przedstawicielka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Centrum Edukacji Artystycznej
  • Olympia Estrella Leichner - Hiszpania
  • Natalia Fedorowa – Ukraina
  • Piotr Nardelli – Belgia
  • Barbara Sier – Janik – Polska
  • Ludmiła Sierieżnikova – Rosja
  • Jaroslav Slawický – Czechy
  • Henryk Walentynowicz – Polska

Lekcje dla uczestników konkursu poprowadzi Uran Azymov – Białoruś