W dniach 19-22 kwietnia 2016 roku w Operze na Zamku w Szczecinie odbył się IX Międzynarodowy Konkurs Baletowy "Złote Pointy 2016", a XV edycja Ogólnopolskiego Konkursu o tytuł "Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2016".

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 15 absolwentów polskich i zagranicznych szkół baletowych oraz 11 uczestników ubiegających się o stypendium artystyczne Fundacji Balet. Pierwszego dnia uczestnicy zaprezentowali się w choreografiach klasycznych, drugiego dnia – w choreografiach współczesnych, trzeciego dnia odbyła się Finałowa Gala, podczas której wręczono nagrody Laureatom oraz Jubileuszowa Gala 25-lecia Fundacji Balet, podczas której mieliśmy okazję podziwiać zaproszonych gości – Laureatów poprzednich edycji konkursu, obecnie światowej sławy tancerzy.

Złote Pointy 2016

Z przyjemnością informujemy, że Laureatem IX Międzynarodowego Konkursu Baletowego "Złote Pointy 2016" oraz zwycięzcą XV Ogólnopolskiego Konkursu o tytuł "Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2016" został Maciej Pletnia z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Bytomiu.

Wyróżnienia otrzymali: Natalia Cedrowicz z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Poznaniu, Paweł Kurpiel z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Bytomiu i Anna Novotná z Konserwatorium Tańca w Pradze.

Laureatką Publiczności została Natalia Cedrowicz z Poznańskiej Szkoły Baletowej, otrzymała również nagrodę specjalną w postaci zagranicznych warsztatów tańca współczesnego ufundowanych przez Instytut Muzyki i Tańca.

Nagrodę w postaci wakacyjnych warsztatów na Florydzie, ufundowanych przez Vladimira Issaeva – dyrektora Arts Ballet Theatre of Florida, otrzymali: Alicja Kaczor – uczennica VII klasy Bytomskiej Szkoły Baletowej, Maciej Pletnia – absolwent Bytomskiej Szkoły Baletowej, Katarzyna Wola – uczennica VIII klasy Bytomskiej Szkoły Baletowej oraz Kamil Waszkiewicz – partner niepunktowany z Gdańskiej Szkoły Baletowej.

Kapituła Fundacji Balet przyznała 6 stypendiów artystycznych na rok szkolny 2016/2017. Stypendia otrzymali: Alicja Kaczor – uczennica VII klasy Bytomskiej Szkoły Baletowej, Kasper Górczak – uczeń IV klasy Łódzkiej Szkoły Baletowej, Mariusz Morawski – uczeń VIII klasy Łódzkiej Szkoły Baletowej, Barbara Derleta – uczennica VII klasy Warszawskiej Szkoły Baletowej, Olaf Przybytniak – uczeń VII klasy Warszawskiej Szkoły Baletowej oraz Katarzyna Wola – uczennica VIII klasy Bytomskiej Szkoły Baletowej.

Podczas Jubileuszowej Gali 25-lecia Fundacji Balet mieliśmy okazję oglądać takich artystów jak:

• Anna Sąsiadek - Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 1995, absolwentka Państwowej Szkoły Baletowej w Gdańsku, tancerka, choreograf, psycholog sportu. Była pierwsza solistka baletu Opery Bałtyckiej i solistka Teatru Wielkiego w Warszawie.
  • Wiesław Dudek - Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 1996, absolwent Państwowej Szkoły Baletowej w Łodzi, tancerz, pedagog, solista Teatru Wielkiego w Warszawie, Teatru Wielkiego w Łodzi, Stuttgart Ballet oraz Staatsballet w Berlinie. Tancerz o niezwykle bogatym dorobku artystycznym, występował na scenach niemalże całego świata. W 2013 roku jako pierwszy Polak wystąpił gościnnie z baletem Teatru Bolshoi w Moskwie w partii Oniegina w balecie Oniegin w choreografii J. Cranko.
  • Shoko Nakamura – Laureatka prestiżowego konkursu baletowego w Lozannie Prix de Lausanne z 1996 roku, absolwentka szkoły J. Cranko w Sztuttgarcie. Solistka Opery Wiedeńskiej, pierwsza solistka Staatsballet Berlin pod kierownictwem Vladimira Malakhova oraz baletu Opery Narodowej w Budapeszcie.
  • Monika Maciejewska - Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 1998, pierwsza solistka baletu Teatru Wielkiego w Łodzi,
  • Gintautas Potockas - pierwszy solista baletu Teatru Wielkiego w Łodzi, absolwent Wileńskiej Szkoły Baletowej.
  • Matěj Šust - Laureat IV Międzynarodowego Konkursu Baletowego "Złote Pointy 2011", solista Czeskiego Baletu Narodowego.
  • Viktoria Nowak - Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2015, absolwentka Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Poznaniu, zwycieżczyni Eurowizji dla młodych tancerzy z 2015 roku, tancerka Teatru Wielkiego w Poznaniu.
  • Marek Ludwisiak - stypendysta Fundacji Balet z 1997 roku, tancerz, choreograf, pedagog, absolwent Państwowej Szkoły Baletowej w Łodzi, były solista Teatru Muzycznego w Łodzi.
  • Stephanie Nabet – absolwentka Królewskiej Szkoły Baletowej w Antwerpii, tancerka zespołu baletowego Opery na Zamku w Szczecinie.
  • Mary Carmen Catoya – była pierwsza tancerka Baletu Narodowego w Caracas oraz Miami City Ballet, występowała jako gościnny artysta w wielu zespołach na świecie. Obecnie Prima Ballerina Arts Ballet Theatre of Florida.
  • Hernan Montenegro – absolwent Teatro Municipal w Santiago, pierwszy tancerz Arts Ballet Theatre of Florida.

Zarówno drugi dzień konkursowy jak i Jubileuszową Galę uświetniła prezentacja Łódzkiej Szkoły Baletowej.

Maciej Pletnia

Złote Pointy 2016 Shoko Nakamura

Złote Pointy 2016 Arts Ballet Theatre of Florida

Organizatorzy konkursu: Fundacja Balet i Opera na Zamku, przy współpracy Centrum Edukacji Artystycznej, w partnerstwie z: Związek Artystów Scen Polskich, Instytut Muzyki i Tańca, Arts Ballet Theatre of Florida. Konkurs zrealizowany ze środków: Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Miasta Szczecin i Urzędu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego. Patronat medialny: TVP Kultura, TVP Szczecin, Kurier Szczeciński, Radio ESKA.