W dniach 18 – 20 kwietnia 2018 roku w Teatrze Polskim-Scena na Łasztowni w Szczecinie odbył się XI Międzynarodowy Konkurs Baletowy "Złote Pointy 2018", a XVII edycja Ogólnopolskiego Konkursu o tytuł "Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2018" oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

Złote Pointy 2018

W tegorocznej edycji konkursu wzięło udział 21 absolwentów polskich i zagranicznych szkół baletowych oraz 11 uczestników ubiegających się o stypendium artystyczne Fundacji Balet.

W konkursie wzięło udział pięć polskich szkół baletowych oraz szkoły zagraniczne z: Mediolanu, Pragi, Rygi, Lwowa i Kijowa. Pierwszego dnia uczestnicy zaprezentowali się w choreografiach klasycznych, drugiego dnia w choreografiach współczesnych, trzeciego dnia odbyła się Finałowa Gala, podczas której wręczono nagrody Laureatom, a w części artystycznej zaprezentowali się Stypendyści, Laureaci, wyróżnieni uczestnicy oraz zaproszeni goście.

Uczestników oceniało międzynarodowe Jury, w składzie:

• Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego-Opery Narodowej w Warszawie, pedagog, baletmistrz;
  • Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco i klasycznego tańca hiszpańskiego;
  • Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie, tancerka, pedagog, dyrektor Szkoły Tańca i Baletu „Fouette” w Poznaniu;
  • Vladimir Issaev – baletmistrz, dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida;
  • Andrzej Ziemski – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli, gościnny profesor w licznych zespołach baletowych;
  • Ewa Wycichowska – prof. dr hab., primabalerina, choreograf, pedagog, profesor sztuk muzycznych, kireownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie;
  • Dawid Kupiński – solista Royal Swedish Ballet oraz Bejart Ballet Lausanne, laureat nagrody Grand Prix IX Konkursu Eurowizji dla Młodych Tancerzy w 2001 roku;
  • Barotsz Anczykowski - solista Thuringen Ballet i Polskiego Baletu Narodowego Teatru Wielkiego Opery Narodowej w Warszawie, pedagog, choreograf;
  • Lukas Slavicky – solista Bawarskiego Państwowego Baletu w Monachium, dyrektor artystyczny baletu czeskiego w Czeskich Budziejowicach.

Stypendystów oceniała Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

• Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet;

• Wojciech Warszawski - kierownik baletu Opery Bałtyckiej;

• Uran Azymov – pedagog baletu w Narodowej Białoruskiej Szkole Choreograficznej w Mińsku;

• Grzegorz Kotek – wieloletni solista baletu w Szczecinie, opiekun artystyczny Studia Taneczno-Musicalowego Fundacji Balet;

• Dorota Stankiewicz - wieloletnia solistka baletu w Szczecinie, pedagog w Studio Taneczno-Musicalowym Fundacji Balet.

LAUREACI XI MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU BALETOWEGO "ZŁOTE POINTY 2018"

Laureatką „Złote Pointy 2018” została Martina Conti – absolwentka Centro Formazione AIDA Mediolan.

Tytuł „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce” zdobył Cezary Wąsik – absolwent Warszawskiej Szkoły Baletowej.

Laureatką Publiczności została Hanna Szychowicz – absolwentka Szkoły Baletowej w Łodzi.

Wyróżnienia otrzymali:

• Pavlina Kopecka – absolwentka Konserwatorium Tańca w Pradze;

• Kristian Pokorny - absolwent Konserwatorium Tańca w Pradze;

• Cezary Wąsik – absolwent Szkoły Baletowej w Warszawie;

• Barbara Derleta – absolwentka Szkoły Baletowej w Warszawie;

• Hanna Szychowicz - absolwentka Szkoły Baletowej w Łodzi.

Wyróżnienia specjalne otrzymali:

• Nikola Zientarska – partnerka niepunktowana, absolwentka Szkoły Baletowej w Warszawie, otrzymując nagrodę ufundowaną przez Wiceprezes Fundacji Balet;

• Szymon Pacholec – absolwent Szkoły Baletowej w Poznaniu, otrzymując nagrodę ufundowaną przez członka jury Dawida Kupińskiego;

• Wiktor Perdek – uczeń Szkoły Baletowej w Bytomiu, otrzymując nagrodę ufundowaną przez członka jury Ewę Wycichowską oraz Letnie Warsztaty Tańca ufundowane przez Fundację „Fouette” Beaty Książkiewicz.

• Maciej Duda - uczeń Szkoły Baletowej w Gdańsku, otrzymując nagrodę ufundowaną przez członka jury Andrzeja Ziemskiego.

Dyrektor Artystyczny Arts Ballet Theatre of Florida Vladimir Issaev zasiadający w Jury, dodatkowo przyznał 2 stypendia artystyczne w postaci miesięcznych letnich warsztatów na Florydzie dla:

• Łucja Pluta – uczennica Szkoły Baletowej w Warszawie;

• Mikołaj Czyżowski - uczeń Szkoły Baletowej w Warszawie.

Ponadto 6 uczestników otrzymało zaproszenia na konkurs Miami International Ballet Compettion.

Nagrodę ufundowaną przez Instytut Muzyki i Tańca w postaci zagranicznych warsztatów otrzymał  Wiktor Perdek – uczeń Szkoły Baletowej w Bytomiu oraz Maciej Duda – uczeń Szkoły Baletowej w Gdańsku.

Kapituła Fundacji Balet przyznała 6 rocznych stypendiów artystycznych na rok szkolny 2018/2019. Stypendia otrzymali:

• Natalia Augustyniak – uczennica OSB Łódź

• Mikołaj Czyżowski - uczeń OSB Warszawa

• Maciej Duda – uczeń OSB Gdańsk

• Wiktor Perdek – uczeń OSB Bytom

• Łucja Pluta – uczennica OSB Warszawa

• Zofia Wara- Wąsowska – uczennica OSB Łódź

Podczas Finałowej Gali mieliśmy okazję oglądać zwycięskie występy oraz pokazy zaproszonych artystów – Laureatów poprzednich edycji konkursu a obecnie światowej sławy tancerzy. Zaprezentowali się:

Marcin Krajewski – zdobywca tytułu Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 1999, obecnie tancerz międzynarodowy oraz Jennifer Rivera Lara – była solistka Baletu Narodowego w Meksyku i Teatru Wielkiego w Poznaniu;

Dawid Kupiński - zdobywca tytułu Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2003, obecnie solista Royal Swedish Ballet w Sztokholmie.

Martina Conti Milano
Laureatka "Złote Pointy 2018" Martina Conti
Cezary Wąsik
Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce Cezary Wąsik
Pavlina Kopecka i Kristian Pokorny Praga
Wyróżnieni Pavlina Kopecka i Kristian Pokorny
Pluta i Czyzowski
stypendyści Łucja Pluta i Mikołaj Czyżowski
Hanna Szychowicz
Laureatka Publiczności Hanna Szychowicz

Organizator konkursu – Fundacja Balet

przy współpracy Teatru Polskiego w Szczecinie i Centrum Edukacji Artystycznej,

w partnerstwie ze Związkiem Artystów Scen Polskich, Instytutem Muzyki i Tańca oraz Arts Ballet Theatre of Florida.

Patronat Honorowy objęli:

Prof. Dr hab. Piotr Gliński – Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Olgierd Geblewicz – Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego

Piotr Krzystek – Prezydent Miasta Szczecin

Konkurs zrealizowany ze środków:

Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Miasta Szczecin i Urzędu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego oraz sponsorów prywatnych.

Patronat medialny: TVP Kultura, TVP Szczecin, Kurier Szczeciński, Radio ESKA.

Dziekujemy Partnerom i Mecenasom XI Międzynarodowego Konkursu Baletowego
"Złote Pointy 2018"

patroni 18

sponsorzy