REGULAMIN XII MIĘDZYNARODOWEGO KONKURSU BALETOWEGO "ZŁOTE POINTY 2019"

RULES NAD REGULATION OF XII INETRNATIONAL BALLET CONTEST "GOLDEN POINTE SHOES 2019"

REGULAMIN KONKURSU O STYPENDIA ARTYSTYCZNE FUNDACJI BALET 2019

KARTA ZGŁOSZENIOWA / APPLICATION FORM

Złote Pointy 2019

W dniach 3 – 5 kwietnia 2019 roku w Teatrze Polskim - Scena na Łasztowni w Szczecinie odbędzie się XII Międzynarodowy Konkurs Baletowy ZŁOTE POINTY 2019, a XVIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego o tytuł Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2019 oraz Finałowa Gala Gwiazd Baletu.

Fundacja Balet działająca w Polsce od 28 lat na rzecz dzieci i młodzieży artystycznie uzdolnionej, jest pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu baletowego z udziałem najlepszych absolwentów polskich i europejskich szkół baletowych Złote Pointy (od 2002 roku konkurs ogólnopolski, zasięg międzynarodowy uzyskał w roku 2008). Jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce, a zarazem prestiżowe wydarzenie kulturalne w naszym mieście i regionie. Konkurs został na stałe wpisany w kalendarium imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz posiada rekomendację Ministra. Uczestnicy zgłaszani są przez dyrektorów i grono pedagogiczne szkół i prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych, a oceniani są przez międzynarodowe jury, w którym zasiadają cenieni baletmistrzowie, tancerze i choreografowie. W tym roku będziemy gościć uczestników z pięciu polskich szkół baletowych oraz szkół zagranicznych z: Mediolanu, Budapesztu, Kijowa i Pragi.

Uczestnicy po raz XII będą walczyć o tytuł Laureata Złote Pointy. Przyznawany jest też tytuł dla Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce - historia przyznawania przez Fundację Balet tego tytułu sięga 1994 roku. W tym roku już po raz 26. zostanie on przyznany wśród młodych adeptów sztuki baletowej. Jednocześnie odbywa się też konkurs o stypendia artystyczne Fundacji Balet dla uczniów polskich szkół baletowych. Laureaci oprócz nagród finansowych, mają możliwość zdobyć również inne nagrody w postaci krajowych lub zagranicznych warsztatów tanecznych, między innymi wakacyjnych warsztatów na Florydzie.

Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów i wyróżnionych absolwentów, będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych artystów, zaprezentuje się Bytomska Szkoła Baletowa oraz zaproszeni goście.

PROGRAM:

3.04.2019 g. 17.00  I Dzień Konkursowy - Taniec Klasyczny

4.04.2019 g. 17.00  II Dzień Konkursowy - Taniec Współczesny

5.04.2019g. 19.00 Finał Konkursu

MIĘDZYNARODOWA GALA GWIAZD BALETU

W programie: cz.I Laureaci konkursu, cz. II zaproszeni goście

Miejsce: Teatr Polski-Scena na Łasztowni przy ul. Energetyków 40 w Szczecinie

Informacje o biletach pojawią się niebawem.

Konkurs organizowany jest w partnerstwie z Teatrem Polskim w Szczecinie, Związkiem Artystów Scen Polskich, Centrum Edukacji Artystycznej, Instytutem Muzyki i Tańca oraz Arts Ballet Theatre of Florida.

Konkurs realizowany ze środków: Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Miasta Szczecin i Urzędu Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.

Patronat nad konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego i Prezydent Miasta Szczecin, patronat medialny: TVP Kultura, TVP 3 Szczecin, Radio ESKA, Kurier Szczeciński.

Jury XII Międzynarodowego Konkursu Baletowego Złote Pointy 2019:

•  Przewodnicząca Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego-Opery Narodowej w Warszawie, pedagog, baletmistrz;

•  Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco i klasycznego tańca hiszpańskiego;

•  Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie, tancerka, pedagog, dyrektor Szkoły Tańca i Baletu „Fouette” w Poznaniu;

•  Vladimir Issaev – baletmistrz, dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida;

•  Andrzej Ziemski – solista baletu XX Wieku Maurice’a Bejarta, pedagog, współtwórca prywatnej szkoły baletowej „Balletomania” w Brukseli;

• Ewa Wycichowska – prof. dr hab., tancerka, choreograf, pedagog, profesor sztuk muzycznych, kireownik Zakładu Tańca Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie;

• Krzysztof Szymański - ekspert z ramienia sekcji Tańca i Baletu ZASP;

• Lukas Slavicky – solista Bawarskiego Państwowego Baletu w Monachium, dyrektor artystyczny baletu czeskiego w Czeskich Budziejowicach;

• Marcin Krajewski – Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 1999, wieloletni I solista Staatsoper w Berlinie, obecnie tancerz międzynarodowy.

• Stypendystów ocenia Kapituła Fundacji Balet przy wsparciu Jury Głównego Konkursu w składzie:

•  Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet

• Warcisław Kunc – doktor sztuk muzycznych, dyrygent

• Uran Azymov - choreograf, pedagog (Białoruś)

• Anna Nowak – tancerka, choreograf, pedagog

• Grzegorz Kotek - wieloletni solista baletu w Szczecinie

• Dorota Stankiewicz - wieloletnia solistka baletu w Szczecinie

2018ZP2 800                plakat sniezka mal2 900            Bajkowe wspomnienia 800