Spektakl baletowo- wokalno-teatralny “JAŚ i MAŁGOSIA”  w wykonaniu uczniów Studia Taneczno – Musicalowego Fundacji Balet z gościnnym udziałem aktorów Matyldy i Mateusza Damięckich i Jacka Knapa

MATEUSZ DAMIĘCKI I MATYDLA DAMIĘCKA JAKO TYTUŁOWE RODZEŃSTWO

W SPEKTAKLU „JAŚ I MAŁGOSIA”

12 – 13 października w Hali Opery na Zamku w Szczecinie odbędą się ostatni dwa baletowo-wokalne spektakle teatralne dla dzieci pt. „Jaś i Małgosia” w reżyserii Pauliny Andrzejewskiej. W rolę Jasia wcieli się Mateusz Damięcki, Małgosi – 12 października Agnieszka Mrozińska-Jaszczuk, 13 października – Matylda Damięcka, a jako Narrator wystąpi Jacek Knap. Organizatorem projektu jest szczecińska Fundacja Balet w partnerstwie z Operą na Zamku. Projekt finansowany jest ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Gminy Miasto Szczecin i Fundacji Balet.

„Jaś i Małgosia” to jedna z najpopularniejszych i najpiękniejszych bajek dla dzieci. Szczeciński spektakl, inspirowany baśnią braci Grimm i wierszem Jana Brzechwy, opowie historię rodzeństwa, które zgubiło się                  w tajemniczym lesie i dotarło do niezwykłej chatki – w całości zbudowanej ze słodyczy. Jego właścicielka, pozornie miła staruszka, okazała się niestety złą czarownicą i uwięziła Jasia i Małgosię. Na szczęście sprytne dzieci znalazły sposób, by uwolnić się z niewoli Baby Jagi i wrócić do domu.

Leśną przygodę Jasia i Małgosi wyrażoną tańcem, muzyką i słowem przedstawi ponad 150 uczniów ze Studia Taneczno-Musicalowego Fundacji Balet w Szczecinie. W spektaklu gościnnie wystąpi Mateusz Damięcki jako Jaś, Matylda Damięcka jako Małgosia oraz Jacek Knap w roli Narratora.

- Już po raz drugi podejmuje się niełatwego, ale bardzo przyjemnego zadania – zagrania w przedstawieniu,         w którym dzieci są nie tylko widzami, ale i jego najważniejszymi odtwórcami. Spektakl przygotowuje szczecińska Fundacja Balet, podobnie jak ubiegłoroczną „Opowieść Wigilijną” Charlesa Dickensa, w której wcielałem się  w postać Ebenezera Scrooge’a. Była to wyjątkowa realizacja, pełna czarów, bożonarodzeniowych cudów i pozytywnej energii. „Jaś i Małgosia” też będzie spektaklem magicznym, roztańczonym i otwierającym wyobraźnię – mówi Mateusz Damięcki. I dodaje: Obecny projekt będzie dla mnie i mojej siostry Matyldy szczególny, bowiem po raz pierwszy wystąpimy na scenie jako rodzeństwo.

Za reżyserię odpowiada Paulina Andrzejewska, która na co dzień jest uznaną choreografką współpracującą z teatrami w Polsce i zagranicą. Organizatorem projektu jest Fundacja Balet, działająca w Szczecinie od 1990 roku pod kierownictwem Marii Andrzejewskiej, która w maju br. głosami czytelników „Kuriera Szczecińskiego” została wybrana Szczecinianką Roku 2013.

Premiera „Jasia i Małgosi” odbyła się w niedzielę 15 czerwca o godz. 18.00 w Hali Opery na Zamku w Szczecinie. Drugi spektakl dla szkół i przedszkoli został wystawiony w poniedziałek 16 czerwca o godz. 12.00.

Dwa ostatnie spektakle!

12 października 17.00 – Hala Opery na Zamku
13 października o godz. 12. 00 – Hala Opery na Zamku – bilety sprzedane

Bilety na przedstawienia do nabycia w biurze Fundacji Balet, przy ul. 5  Lipca 46 (dawne kino Colosseum),

Bajka taneczno-wokalno-teatralna Jaś i Małgosia
O realizatorach:

Paulina Andrzejewska (ur.w 1980 roku w Szczecinie) –reżyser i opiekun artystyczny spektaklu.

– tancerka, choreograf, pedagog. Absolwentka Państwowej Szkoły Baletowej im. Romana Turczynowicza w Warszawie oraz Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Współpracuje z teatrami w Polsce i zagranicą, jest także autorką choreografii do programów telewizyjnych. Przygotowała choreografię m.in. do widowisk „Aladyn jr” w Teatrze Komedii Muzycznej w Petersburgu i „Tadas Blinda” w Wilnie. Wśród jej realizacji znajdują się liczne spektakle i musicale m.in. warszawskiego Teatru Muzycznego Roma („Les Misérables”, „Upiór w Operze”, „Aladyn jr”, „Morfina”, „Berlin 4 rano” Sofia de magico), Teatru Rampa („Latający cyrk Monty Pythona”), Teatru Polonia Krystyny Jandy („Klaps! 50 twarzy Greya”, „Czerwony kapturek”) i Teatru Studio („Oniegin”). Ponadto współpracowała z Teatrem Lalki i Aktora w Lublinie (musical „Przygody pszczółki Mai”) oraz Teatrem Polskim w Szczecinie (spektakle muzyczne „Bal manekinów”, „Magia obłoków”, „Opera za trzy grosze”, „Hotel snów”).

W 2009 doceniona jako pedagog prowadzący zdobywczyni tytuły “ Najlepszy absolwent szkól baletowych w Polsce 2009”

Matylda Damięcka (ur w 1985 roku w Warszawie)

– aktorka teatralna, wokalistka. Absolwentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Laureatka Głównej Nagrody na Festiwalu Piosenki i Ballady Filmowej w Toruniu, laureatka pierwszego miejsca w Ogólnopolskim Konkursie Piosenek Jeremiego Przybory w Kutnie i drugiego miejsca w konkursie na interpretację piosenki Agnieszki Osieckiej, "Pamiętajmy o Osieckiej" w Sopocie oraz wyróżnienia na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu. Wokalistka i producent koncertu Bowie First Step z udziałem Wojciecha Waglewskiego i członków formacji VooVoo. Od czasu debiutu w 1995 roku zagrała na scenach wielu teatrów. Obecnie można ją zobaczyć na deskach Teatru Prezentacje, Teatru Polonia, Och-Teatr w Warszawie, Teatru im. Ludwika Solskiego w Tarnowie oraz Teatru InVitro w Lublinie. Jest także członkiem grupy teatralnej Grupa Dochodzeniowa.

Mateusz Damięcki (ur. w 1981 roku w Warszawie)

–  aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Ukończył Akademię Teatralną w Warszawie (2004 r.). Karierę rozpoczął jeszcze jako dziecko, w 1991 roku, w serialu „WOW“ Jerzego Łukaszewicza, a jako nastolatek zagrał w głośnych „Matkach, żonach i kochankach” Juliusza Machulskiego (1995). Na dużym ekranie zadebiutował w „Łowcy. Ostatnim starciu” Jerzego Łukaszewicza (1993). Gra zarówno w polskich, jak i zagranicznych produkcjach, m.in. „Córka kapitana”  (rosyjsko-francuski film kostiumowy z 1999 r.), „Przedwiośnie” w reżyserii Filipa Bajona (2001), „Karol. Człowiek, który został papieżem” w reż. Giacomo Battiato (2004), „Kochaj i tańcz” Bruce’a Parramore’a (film muzyczny z 2009 r.), „Zagubiony czas” w reż. Anne Justice (Die Verlorene Zeit / Remembrance z 2011 r.). Za rolę w „Czarnym” (2008) Dominika Matwiejczyka otrzymał wyróżnienie w konkursie kina niezależnego na Gdynia - Festiwal Filmowy 2009 oraz Nagrodę Polskiego Kina Niezależnego im. Jana Machulskiego w kategorii Najlepszy Aktor w 2010 roku. Z teatrem związany od czasów studiów - grał m.in. w warszawskich teatrach – w Teatrze Nowym („Kordian” w reż. Adama Hanuszkiewicza), w Teatrze Współczesnym (m.in. jako Manabozo Wielki Zając w „Transferze” w reż. Macieja Englerta oraz Widoplasow w „Waszej ekscelencji” Fiodora Dostojewskiego w reż. Izabeli Cywińskiej), w Teatrze Syrena (jako Andy Dufresne w „Skazanych na Shawshank” w reż. Sebastiana Chondrokostasa oraz Celina Maczek w „Trójce do potęgi” w reż. Wojciecha Malajkata). Obecnie można go oglądać m.in. w roli Hugh Hansena w sztuce „Klaps! 50 twarzy Greya” w reż. Johna Weisgerbera w Teatrze Polonia oraz Eugeniusza Oniegina w spektaklu „Oniegin” w reż. Ireny Jun w Teatrze Studio.

Agnieszka Mrozińska-Jaszczuk (ur. 1989 w Zawierciu)

– polska aktorka teatralna, dubbingowa, wokalistka i tancerka. Studiowała aktorstwo w Wyższej Szkole Komunikowania i Mediów Społecznych  Jerzego Giedroycia w Warszawie, otrzymała tytuł magistra sztuki. Podyplomowo ukończyła PFiT na uczelni Lazarskiego w Warszawie broniąc tytułu Producentki filmowej i telewizyjnej . Od wielu lat związana z Teatrem Muzycznym Roma, wystąpiła m.in  w  musicalach ; “Koty”, “Upiór w Operze “, “Les Miserables”, “Deszczowa Piosenka”. Zagrała w kilku serialach, ponadto  8 lat pracuje w dubbingu użyczając swojego głosu bohaterom zagranicznych bajek, filmów i seriali. Obecnie jest polskim głosem Violetty.

Jacek Knap( ur. w 1987 roku w Warszawie)

student IV roku PWSFTVIT w Łodzi. Obecnie gra w dyplomie „Poskromienie złośnicy” w reżyserii Małgorzaty Warsickiej oraz „Leonce i Lena” Łukasza Fijała. Lektor, użycza głosu do reklam radiowych i telewizyjnych. Brał udział w nagraniu audiobooku ,,Ojciec Chrzestny", „Karaluchy” oraz Teatrze Radia „Filip” Leopolda Tyrmanda w reżyserii Krzysztofa Czeczota.