W dniach 15 – 17 kwietnia 2015 roku w Hali Opery na Zamku w Szczecinie odbędzie się VIII Międzynarodowy Konkurs Baletowy „ZŁOTE POINTY 2015”, a XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Baletowego „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce 2015”.

Historia przyznawanego przez Fundację Balet tytułu „Najlepszy Absolwent Szkół Baletowych w Polsce” sięga 1994 roku. Po raz XXI będzie przyznany tytuł  dla młodych adeptów sztuki baletowej, którzy wchodzą w życie zawodowe. „Złote Pointy” jest to jedyny międzynarodowy konkurs dla najlepszych absolwentów szkół baletowych w Polsce i Europie. Uczestnicy zgłaszani są przez dyrektorów i grono pedagogiczne szkół baletowych, zgodnie z regulaminem konkursu i prezentują się podczas dni konkursowych w choreografiach klasycznych i współczesnych.  Uczestnicy konkursu oceniani są przez Międzynarodowe Jury, w skład którego wchodzą znawcy baletu –  choreografowie i tancerze. W tegorocznej edycji zaprezentuje się 23 uczestników z Polski, a także uczestnicy z Berlina i Budapesztu.

Niewątpliwie jest to największe wydarzenie promujące sztukę baletową w Szczecinie. Jest to jedyny konkurs w Polsce dla adeptów sztuki baletowej, na stałe wpisany w kalendarz imprez Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Organizatorami konkursu są: Fundacja Balet i Opera na Zamku, przy współpracy Centrum Edukacji Artystycznej, Związku Artystów Scen Polskich i Poznańskiej Szkoły Baletowej. Honorowy Patronat nad Konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Małgorzata Omilanowska, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego – Olgierd Geblewicz i Prezydent Miasta – Piotr Krzystek. Konkurs finansowany jest ze środków Gminy Miasto Szczecin, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego oraz ze środków własnych Fundacji Balet pozyskanych od sponsorów. Patronat medialny objęli; TVP Kultura, TVP Oddział Szczecin, Radio WAWA, Radio ESKA, Kurier Szczeciński.

Podczas konkursu organizowana jest konferencja prasowa z udziałem Jury, Dyrektorów Szkół Baletowych i Dyrektorów Teatrów, która umożliwia analizę poziomu artystycznego absolwentów i wymianę doświadczeń zawodowych. Podczas Finałowego Koncertu oprócz laureatów i wyróżnionych absolwentów na scenie Opery będziemy mieli okazję podziwiać zaproszonych tancerzy. Co roku prezentowane są osiągnięcia jednej ze szkół baletowych biorących udział w konkursie, w tym roku zaprezentuje się Poznańska Szkoła Baletowa. Podczas konkursu przyznawane są roczne stypendia artystyczne dla uczniów szkół baletowych (w 2014 roku przyznaliśmy 6 rocznych stypendiów artystycznych dla uczniów w kwocie 300 zł miesięcznie).

PROGRAM:

15.04.2015

I Dzień Konkursowy Taniec Klasyczny

12.00 – konferencja prasowa w foyer hali Opery na Zamku
17.00 – 20.00    KONKURS

16.04.2015

II Dzień Konkursowy Taniec Współczesny

17.00 – 20.00    KONKURS
Po konkursie prezentacja Ironi Alef High School of Art. z Tel Awiwu.

17.04.2015

Finał Konkursu

19.00 – 21.00 MIĘDZYNARODOWA GALA GWIAZD BALETU – koncert finałowy  z udziałem finalistów konkursu i stypendystów,  jak również uczniów Poznańskiej Szkoły Baletowej (prezentacja osiągnięć artystycznych uczniów szkoły) i zaproszonych  gwiazd baletu - „Carmen Suita” w wykonaniu DIVERTISMENT BALET (soliści Teatru Wielkiego w Poznaniu): inspiracją do powstania tego baletu jest fascynacja muzyką Bizeta - Shchedrina. Balet "Carmen suita" powstał w 1967 r., napisany przez rosyjskiego kompozytora Rodiona Shchedrina. Dzieło inspirowane librettem oraz muzyką opery "Carmen suita" Bizeta powstało za namową żony kompozytora, Maya Plisetskaya była też pierwszą odtwórczynią tytułowej roli.

Autorem libretta i i choreografii był Alberto Alonso. „Carmen suita" przyjęta została niechętnie i uważana jako profanacja Bizeta. Z czasem jednak zyskała wielką popularność i przyczyniła się do światowej sławy Shchedrina. Wersja  DIVERTISMENT BALET  jest osobistą wizją Viktora Davydiuka, zainspirowanego ideą oraz muzyką "Carmen suity" i odbiega od popularnego sposobu jej przedstawiania. Tworząc choreografię zależało Davydiukowi na wykorzystaniu technicznych możliwości współczesnych tancerzy co w dużym stopniu przyczynia się do wyrazistego przekazu. Jest to jednoaktowy balet przedstawiający historię charyzmatycznej i silnej kobiety uwikłanej w miłosny trójkąt. Nieunikniony los popycha bohaterkę w ramiona okrutnego przeznaczenia.

OBSADA:

Carmen – Oguro Ichigo
Hose - Mateusz Sierant
Torreador - Ryumosuke Ischikawa
Oficer - Andrzej Płatek
Cyganka i  Przyjaciółka Carmen - Maria Kielan
Żołnierze Dezerterzy - Wiktor Davydiuk, Gento Yoshimoto.

W jury konkursu zasiadają znamienite osobistości świata tańca, między innymi:
Ewa Głowacka – pierwsza solistka Teatru Wielkiego - Opery Narodowej w Warszawie,
Vladimir Issaev – baletmistrz, choreograf i dyrektor Arts Ballet Theatre of Florida (USA),
Rosa Olympia Estrella – tancerka, choreograf, pedagog flamenco (Hiszpania),
Beata Książkiewicz – profesor Uniwersytetu Muzycznego w Warszawie, tancerka, pedagog,
Barbara Sier – Janik - wykładowca tańca klasycznego na Wydziale Teatru Tańca w PWST,
Wiesław Dudek –   pierwszy solista Staatsoper w Berlinie,
Marek Ludwisiak - solista Teatru Muzycznego w Łodzi,
Dominik Muśko - kierownik Baletu Teatru Muzycznego w Łodzi,
Karol Urbański - kierownik Baletu Opery na Zamku w Szczecinie.

Pedagogiem konkursu będzie Uran Azymov.

W Kapitule Fundacji Balet przyznającej roczne stypendia artystyczne zasiądą:
Maria Andrzejewska – Prezes Zarządu Fundacji Balet,
Warcisław Kunc – prof. Akademii Muzycznej w Poznaniu,
Grzegorz Kotek – wieloletni solista baletu w Szczecinie,
Jacek Jekiel – Dyrektor Opery na Zamku w Szczecinie.

BILETY:

Bilety można nabyć w kasie Opery na Zamku w Szczecinie w Hali przy ul. Energetyków 40 - godziny otwarcia
wtorek - piątek, godz. 12:00 - 18:00
oraz zawsze na dwie godziny przed spektaklem
tel. 91 33 37 661 / 91 43 48 106 / 512 559 465

Biuro Fundacji Balet w Studio Taneczno-Musicalowym
ul. 5 Lipca 46 (dawne kino Colosseum)
tel. 665 357 563

- sektor A do 13 rzędu – 50 zł
- sektor A od 14 rzędu oraz sektor BP, BL – 30 zł

Karnet na dwa dni konkursowe i Galę – sektor A do 13 rzędu – 60 zł
Karnet na dwa dni konkursowe i Galę – sektor A od 14 rzędu oraz sektor BP i BL – 30 zł