W dniach 15-17 kwietnia 2015 w hali Opery na Zamku odbył się VIII Międzynarodowy Konkurs Baletowy "Złote Pointy 2015", a XIV edycja konkursu o tytuł "Najlepszego Absolwenta Szkół Baletowych w Polsce 2015". W tegorocznej edycji wzięło udział 13 absolwentów szkół baletowych oraz 11 uczestników ubiegających się o stypendium artystyczne Fundacji Balet. Pierwszego dnia uczestnicy zaprezentowali się w choreografiach klasycznych, drugiego dnia - w choreografiach współczesnych, a trzeciego dnia odbyła się Gala Gwiazd Baletu, podczas której wręczono nagrody.

Z przyjemnością informujemy, iż trzy najważniejsze tytuły otrzymała Viktoria Nowak z Poznańskiej Szkoły Baletowej – została zwyciężczynią konkursu "Złote Pointy 2015", Najlepszą Absolwentką Szkół Baletowych w Polsce oraz Laureatką Publiczności.

Wyróżnienia w konkursie "Złote Pointy 2015" otrzymali: Paulina Magier z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Gdańsku, Natalia Polgari z Węgierskiej Akademii Tańca oraz Monika Zaniewicz z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Warszawie.

Stypendium artystyczne Fundacji Balet otrzymali: Maria Góralczyk z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Łodzi, Zofia Dzedzej z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Warszawie, Adam Huczka również z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Warszawie, Amelia Małysz z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Poznaniu oraz Wiktoria Patok z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Gdańsku.

Stypendium w postaci miesięcznych warsztatów w Arts Ballet Theatre of Florida otrzymali: Zofia Dzedzej z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Warszawie, Adam Huczka również ze Szkoły Baletowej w Warszawie, Patryk Łuksza z Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej w Bytomiu oraz Elli Maria Purkunen z Węgierskiej Akademii Tańca.

Wydarzeniem drugiego dnia konkursowego była prezentacja Ironi Alef High School of Arts z Tel Awiwu, natomiast podczas Międzynarodowej Gali Gwiazd Baletu 2015 zaprezentowała się Poznańska Szkoła Baletowa oraz Divertissement Ballet w "Carmen Suicie".

Organizatorzy konkursu: Fundacja Balet i Opera na Zamku, przy współpracy Centrum Edukacji Artystycznej, Związku Artystów Scen Polskich i Poznańskiej Szkoły Baletowej. Honorowy Patronat nad Konkursem objęli: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Małgorzata Omilanowska, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego – Olgierd Geblewicz i Prezydent Miasta – Piotr Krzystek. Konkurs finansowany jest ze środków Gminy Miasto Szczecin, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego oraz ze środków własnych Fundacji Balet pozyskanych od sponsorów. Patronat medialny objęli; TVP Kultura, TVP Oddział Szczecin, Radio WAWA, Radio ESKA, Kurier Szczeciński.

Dziękujemy wszystkim artystom, którzy swoim tańcem uświetnili to wydarzenie, a także wszystkim tym, którzy wsparli nasz konkurs.

Zapraszamy na kolejną edycję konkursu "Złote Pointy" za rok!